tirsdag 24. januar 2012

Åpning av Rjukan Ice Park



  Isklatrerne gjør seg klare: David Durkan, Pimba Tenjing, og Jon Haukåssveen
  

Fredag åpnet Rjukan Ice Park i Vemorkjuvet - et menneskeskapt klatreparadis.












André Trondsen i Climb Inn AS og Jon Haukåssveen i Telemark opplevelser AS kom på ideen om å lage et anlegg som pumper opp vann fra elven Måna i bunn av Vemorkjuvet til toppen av juvet for så å overrisles ut over den sydvendte fjellsiden.

  – En dag vi satt i Climb Inn og drakk kaffe la vi merke til «Trollfossen» som pumpet overskuddsvann fra kraftverket ut av fjellet, resultatet ble flott is når den til slutt frøs til. Vi hadde snakket om ideen om å lage et menneskeskapt anlegg som kunne styres mekanisk lenge, og til slutt sa jeg til Jon at nå må vi bare gjøre det, sier Trondsen.


Andre Trondsen på Vemorkbrua over juvet




Norges største fryseboks

Haukåssveen forteller at Rjukan lenge har vært sett på som det mest innovative stedet for isklatring i Europa.

– Hit kommer det klatrere fra England, Frankrike, Spania, Nederland og alle de skandinaviske landene. Etter en stund sluttet likevel en del av innovatørene å komme tilbake igjen, fordi de hadde klatret de fleste fossene, sier han.

 For å opprettholde og øke interessen for Rjukan som en av de ledende isklatringsdestinasjoner i Verden var det tvingende nødvendig å iverksette tiltak for å få innovatørene tilbake igjen. Slik at også massene igjen vil komme tilbake til Rjukan år etter år. Han legger også til at isen holder seg ekstremt godt på Rjukan i og med at solen er borte store deler av året.

– Isforholdene her på Rjukan er i særklasse i verdenssammenheng, Rjukan er Norges største fryseboks, og det er bra for folk som elsker klatring, sier han


Andre Trondsen titter ned på sin klatrepartner under åpning av Rjukan Ice Park




Setter Rjukan på kartet

De to klatrerne forteller at det bare er å flytte på dysene så lages det ny is som er klar til å klatres som er helt «fresh».

– Ofte blir fossene fulle av hakk fra isøkser og skruer, men her er isen til en hver tid som ny, sier Trondsen.

De kan også lage ulik vanskelighetsgrad på fossene fra middels til veldig avansert mixklatring.

– Vi jobber nå med å se på mulighetene for å lage overheng for å øke vanskelighetsgraden, og vi oppdager stadig vekk mange nye fordeler med å flytte vann rundt på en naturlig måte.

Jon Haukåssveen på jomfruturen i Isparken




Massivt område

Isparken vil dekke et område på 8000 m2, det er 100 meter i bredde og 84 meter høyt. 20 m3 vann blir pumpet opp og spylt over fjellsiden hver time som så fryses til is. De har også en reservepumpe, og atten dyser som de kan flytte rundt. Vannet som pumpes opp fra Måna er også veldig oksygenholdig og rent noe som gjør at isen fremstår veldig blå i fargen.

– Når vi lyser opp området med spotter, blir resultatet et visuelt smykke i en dramatisk natur. Det er noe «trolsk» over det hele, sier André.



Til topps i Isparken


Desto kaldere jo bedre

Vann i bevegelse som pumpes opp av juvet vil ligge på fire plussgrader, og det vil det være helt til pumpes ut over kanten.

– Det er likevel slik at forholdene blir bedre desto kaldere det er. Den siste tiden har temperaturen sunket med jevnt tempo, og temperaturer fra minus syv ned til minus ti grader er ideelle, sier Haukåssveen.

Klatreentusiastene har også lagt til rette for at det er gratis å klatre i isparken. Så langt har de fått støtte fra Innovasjon Norge, det lokale næringslivet og Tinn kommune som også har bidratt til å finansiere prosjektet.

– Dette er bare første byggefase, og det stopper ikke her. Vi håper på World Cup i isklatring på Rjukan i fremtiden, sier André.

mandag 16. januar 2012

Mange muligheter på fjellet

Gaustafjellet hadde mye å by på sist helg. Nypreparte langrennsløyper, rennskole, alpinkonkurranser, frikjøring fra Gaustatoppen og en utsøkt bufè på Gaustablikk hotell.



Vår lille familie på fire bestemte oss for å tilbringe en helg i Gaustaområdet sist helg. Det er noe vi ikke angrer på.

Først sjekket vi inn på Kvitovatn Fjellstoge som ligger strategisk plassert bare noen hundre meter fra Gaustablikk skisenter. Den ligger også kun få meter fra flotte langrennsløyper som snor seg rundt Kvitåvatn. Etter å ha pakket ut tingene våre, var det på tide med kveldsmat.





Noe for en hver smak

Vi brukte akebrett for å transportere barna ned til Gaustablikk Hotell, som ligger fem minutter unna Kvitovatn Fjellstoge. I spisesalen til hotellet var det virkelig et stort utvalg av de flotteste retter. Røkelaks, gravlaks, røkt ål, hummer, kreps, salater, kaviar, roastbiff, indrefilet, og mye mye mer. Hotelldirektør Jan Stabel hadde virkelig ikke spart på noen ting denne kvelden.

– Det er viktig for oss å kunne tilby våre gjester litt ekstra når de har bestemt seg for å tilbringe noen dager her i helgen, sier han.

Stabell tok meg med på en omvisning og lot meg hilse på kokkene som tilberedte maten vår, mens gjestene sakte men sikkert fylte opp lokalet til rolig taffelmusikk fra flygelet i hjørnet.


Fredag den trettende

Barna på to og fire år, hadde vært eksemplariske under hele måltidet, og det var nesten for godt til å være sant. Selv om det var fredag den trettende, lå det an til å bli den perfekte kvelden på høyfjellshotellet. Jenny på to år hadde sittet og lekt med IPhonen til min samboer, da hun elegant like gjerne bestemte seg for å droppe den opp i vannmuggen, da hun hun var lei av å se på den.
Sondov Øystese, Marcus Lønn, og Andre Mollan





Melding fra Gaustatoppen

Da vi ankom Kvitovatn Fjellstoge igjen og hadde fått lagt barna, tikket det inn en melding på min mobil. «Supre forhold på Gaustatoppen i dag. Vi gikk opp på randoneski, og fikk en nydelig nedfart. Har planer om å ta turen i morgen også. André.»

Selv om ikke heisen inne i Gaustatoppen er i bruk enda, er det mange som allerede har begynt årets sesong med frikjøring. Dette gjelder nok de aller ivrigste, som ikke orker å vente til banen snart åpner.







Drømmefjellet

Ingen ting er som å våkne opp i rolig omgivelser i fjellheimen. Ut av vinduet med utsikt rett på Gaustatoppen farges fjellet rød-gult av sola. For oss som bor på Rjukan som ikke har tilgang til sol store deler av året, er dette bare helt vidunderlig. Etter en solid frokost i felleskjøkkenet, vi delte med to andre familier, var det bare å spenne på seg skiene og hoppe ut i løypa. Med to småtasser som ikke orker de alt for lange turene, smakte det ekstra godt med appelsin og sjokolade til når vi rastet.


Barnebakken

Andre runde med de små, foregikk på Gaustablikk skisenter. Igjen var det bare å bruke akebrett ned til skisenteret. Helena på fire år bestemte seg for å prøve slalåmski for først gang, noe hun fikk låne gratis. For lille Jenny som nettopp har fylt to år, var akebrett mer en bra nok. Barnebakken er gratis og ligger rett ved selve skisenteret, kun få meter fra alpinanlegget. Det var stor aktivitet i bakkene lørdag formiddag og det var også rennskole med selveste Kjetil Andre Aamodt. Inne i kafeen på Gaustblikk skisenter traff vi Tellef Flatmark Larsen med en glinsende pokal i hånda.

 
– Jeg vant andre plass i tolvårsklassen, selv om jeg bare er elleve år, sier han og legger  stolt til

– Jeg har vært skadet hele sesongen, og dette var bare min tredje tur i år.









Tid for middag

Det var mange som hadde tatt turen opp til Gaustablikk skisenter, og mens musikken skrues opp over anlegget, bestemte vi oss for å dra hjemover for å lage middag. Det er veldig sosialt og hyggelig å lage mat med andre folk i et felleskjøkken, det er en fin måte å treffe nye mennesker på. Barna hjalp til så godt de kunne med å tilberede maten. Resten av kvelden gikk med til spill, før vi sovnet tidlig etter en lang dag på fjellet.



Søndagen tilbrakte vi også  i bakkene, før vi pakket sammen og forlot fjellet for denne gang.